Costa Blanca

Eind maart 2022 was het dan zover, een fietsvakantie met vrienden/kennissen aan de Costa Blanca in Spanje (door corona was dit de voorgaande twee jaren niet mogelijk). De voorbereiding had wat averij opgelopen (vanwege een gebroken zitbeen na een val). Dit jaar is al de vijfde keer dat ik er kom, en voor sommigen van de groep zelfs al vaker. Martijn ging voor de eerste keer mee. En dit jaar ook voor het eerst niet overnachten in het altijd drukke Benidorm, maar in het binnenland van de Costa Blanca in een vakantiehuis in Xaló (de Valenciaanse schrijfwijze, in het Spaans geschreven als Jalón). Hoe zou dit bevallen en zou ik wel goed de heuvels en bergen overkomen na mijn zitbeenbreuk?

We hadden in ieder geval geluk met het weer. Normaal gesproken is het in maart heel goed weer (zonnig en rond 20 graden). Maar dit jaar was het anders. Koen had op één van de ritten onderweg op de fiets oud-profwielrenner Lieuwe Westra gesproken (die kwam ons voorbij gefietst). Lieuwe had de twee en een halve week voorafgaand aan ons verblijf aan de Costa Blanca alleen maar thuis op de hometrainer kunnen trainen, zoveel had het geregend. Toen wij aankwamen hadden we slechts drie dagen met regen: de avond van onze aankomst goot het met bakken uit de lucht (maar goed, dat was toch al geen fietsdag), de daaropvolgende zaterdag had het bijna 24 uur lang nagenoeg onophoudelijk geregend (er viel plaatselijk 186 mm regen), en de daaropvolgende woensdagmiddag (tegen 15:00 uur) ging het ook regenen. Die woensdagmiddag was dus een mooie gelegenheid om in de Velosol Cycling Bar in Jalón (uitgebaat door Belgen) naar de koers te gaan kijken (Dwars door Vlaanderen). We zagen een mooie overwinning van Mathieu van der Poel. De rest van de dagen was het droog (maar meest bewolkt). De laatste twee fietsdagen waren qua weer ook de mooiste: veel zon en op de donderdag temperaturen die ik gewend was van alle voorgaande keren dat ik in maart aan de Costa Blanca was (tegen de 20 graden, of nog net iets warmer). We hadden dus geluk met het weer: slechts anderhalve (fiets)dag viel letterlijk in het water, het had slechter kunnen uitpakken!

Voorgaande jaren vertrokken we altijd vanuit Benidorm en dat betekende vaak eerst kilometerslang drukke wegen trotseren om uit de drukke stad Benidorm en aangrenzende agglomeraties te komen (maar daarna fiets je over echt zeer rustige wegen). Echter nu vanuit Jalón, had je dat niet. Je kon vrijwel meteen over rustige wegen je rit aanvangen. Dat was zeer aangenaam. Nog een voordeel was dat we nu andere gebieden konden befietsen die vanuit Benidorm te ver weg liggen. Zo kwamen we deze vakantie door het schitterende gebied van Circo de la Safor (een keteldal nabij Villalonga), en door Vall de Gallinera (een dal waarin je in zo’n twintig kilometer door omhoog klimt naar een hoogte van rond 800 meter boven zeeniveau). De klim naar Vall d’Ebo en haar schitterende omgeving (vanuit Benidorm te bereiken in een rit die 140 km lang wordt) liggen veel dichterbij vanuit Jalón. En dat geldt ook voor het mooie gebied rond Coll de la Garga.
Vanuit Jalón zijn de Sierra de Bernía en Coll de Rates zeg maar de “huisbergen”: in amper een paar kilometer ben je aan de voet van deze twee prachtige beklimmingen. De kustregio van Javea lag nu ook in ons bereik, maar het is wel zo dat richting de kust de wegen toch drukker worden. Nu viel dat overigens erg mee voor het gebied rond de Kaap van Sint Antonius (Cabo de San Antonio), maar dat kan ook aan het bewolkte weer hebben gelegen. Gebieden die vanuit Benidorm te befietsen zijn, deden we deze vakantie ook aan: de omgeving rond Guadalest (prachtig dorpje op een rots), Puerto de (Ares-)Confrides (de top op bijna 1000 meter hoogte) en het schitterende gebied rond Quatretondeta (vrijwel geen autoverkeer, en wegen die zeer sterk op en af gaan). Maar gebieden rond Relleu en Torremanzanas liggen vanuit Jalón wel net iets te ver weg om aan te kunnen doen.

Met 9 fietsdagen, anderhalve regendag, en een keuze uit bijna 30 routes die ik had gemaakt, was het keuzes maken wat fietsen betreft. De geleidelijke opbouw in lengte van de routes (ingegeven door het weer en door het feit dat we onze boodschappen aan huis lieten bezorgen, bij gebrek aan een huurauto en bij gebrek aan tijdbesef van de bezorger) had waarschijnlijk een positief effect op het herstel na mijn zitbeenbreuk. En Jalón als uitvalsbasis is veel beter dan Benidorm.