Zwarte Woud

Informatie over de regio

Het Zwarte Woud (Duits: Schwarzwald) is Duitsland’s hoogste middelgebergte dat zich in het zuid-westen van deelstaat Baden-Württemberg bevindt, en zich in noord-zuid richting uitstrekt over een afstand van 160 kilometer.

Het Zwarte Woud kan in drie gebieden ingedeeld worden:

  • het zuidelijk deel kent de hoogste toppen (Feldberg (1493 meter), Belchen). Dit is een zeer populair fietsgebied. Je hebt hier lange geleidelijke beklimmingen met vaak ook steile gedeelten, en vaak uitzichten. Er liggen ook enkele meren in dit gebied. Het grootste hoogteverschil in een beklimming bedraagt hier 930 meter (van de Schauinsland).
  • het midden gedeelte  is zwaar bebost en minder hoog (tot zo’n 1100  meter hoogte, met uitzondering van de Kandel (1241 meter)). Weinig uitzichten dus in beklimmingen. Bekende bergen zijn de Brandenkopf en de Kandel.
    Het grootste hoogteverschil in een beklimming (van de Kandel) bedraagt 970 meter.
  • het noordelijk deel zit qua hoogte tussen het midden en zuidelijk gedeelte in. Hier ook een afwisseling van lange en korte beklimmingen, steil en minder steil. De hoogste top is de Hornisgrinde (1163 meter).  Omdat je de beklimming van de Hornisgrinde vanuit het Rijndal kunt starten, vind je hier het grootste hoogteverschil in één beklimming in het Zwarte Woud: 988 meter. Voordeel is dat je hier heel rustige wegen kunt vinden, en dat er enkele vrijliggende fietspaden langs rivieren liggen om drukke doorgaande wegen te vermijden (zoals in het dal van de rivier de Murg). Het noordelijk deel van het zwarte woud is richting het oosten flink bebost, richting Rijndal echter vind je veel meer open stukken. De routes op deze pagina bevinden zich allen in het noordelijk gebied.
Overzicht van mijn routes in deze regio

In onderstaande tabel staan al mijn routes in dit gebied, met de link naar de website waarop de route is gepubliceerd.

Naam routeAfstand (km)Hoogtemeters (m)Startpunt route
Baden-Badener Rebland en Hornisgrinde731890Lauf
Mittlerer Schwarzwald Runde76,52170Oppenau
Tussen Rijn- en Murgdal: 2x Hornisgrinde781760Sasbachwalden
Yburg - Baden-Baden - Rote Lache - Hundseck922220Sasbachwalden
Stevig klimmen in het noordelijke Zwarte Woud1093060Sasbachwalden
Zuflucht en Hornisgrinde1122720Sasbachwalden