Ardennen

Er bestaan verschillende indelingen van welk gebied tot de Ardennen behoort. Ik ga uit van een ruime definitie en versta dus onder de Ardennen het gebied ten zuiden van de rivieren Samber en Maas in België (inclusief de Condroz en de Famenne), de Ösling in het noorden van Luxemburg en de Franse Ardennen.

Hieronder geef ik een korte beschrijving van ieder gebied en waarom het gebied interessant is om per racefiets te verkennen. Via onderstaande links vind je mijn routes per gebied.

 • Condroz:
  Een hoofdzakelijk landbouwgebied met in de dalen bossen en hoeves en kastelen. Zeer rustige wegen. Heuvels lopen in een zuidwest naar noordoost oriëntatie, hoogteverschillen bedragen maximaal 150 meter.
 • Ösling (Noord-Luxemburg):
  Werkelijk prachtig om hier te fietsen: rustige wegen met uitstekend wegdek en hoogteverschillen van 100 tot tegen 300 meter, door het vele reliëf dat is uitgesleten door rivieren als de Sauer, Clerf, Wiltz en Our.
 • Belgische Ardennen:
  Vooral net ten zuiden van Spa en rond Stavelot en Malmédy, vanuit het Ourthe-dal (rond La Roche en Ardenne) naar de Baraque Fraiture, en vanuit Eupen naar de Baraque Michel heb je hoogteverschillen van meer dan 300 meter. Beklimmingen in alle vormen en maten (kort en steil, lang en geleidelijk), de kwaliteit van het wegdek varieert.
 • Franse Ardennen:
  Hoogteverschillen tot 300 meter rond het Maasdal, zeer bosrijke streek dus verwacht hier geen uitzicht op de top van een heuvel. Zeer rustig qua verkeer. De drukke wegen in Maasdal worden vermeden via het geasfalteerde fietspad langs de Maas. Ideaal om te combineren met het dal van de Semois.