Alpes Maritimes: Haut-Var en Haut Estéron

Informatie over de regio

De stroomgebieden van de rivieren Var en Estéron, onderdeel van de Alpes Maritimes (Zeealpen), herbergen misschien wel het meest prachtige fietsgebied in Frankrijk:
je vindt hier in het hogere Var dal, beklimmingen tot net iets boven 2000 meter hoogte (Col des Champs). En prachtige onbekende beklimmingen (zoals Col de la Sinne (top op 1438 m hoogte)). En je vindt er schitterende kloven, in het Frans Gorges geheten, ondermeer Gorges de Daluis, Gorges du Cians en Gorges de la Vésubie. Dit ligt allemaal ten noorden van het dal van de Var rond Entrevaux.

Ten zuiden van de Var liggen dan weer zeer rotsachtige bergmassieven rond de rivier de Estéron. Reken hier op vaak smalle wegen waar vrijwel geen verkeer op de weg zit, zeer kleine verstopte dorpjes tegen rotsen aangebouwd, de nodige indrukwekkende rotsformaties en rotspassages (clues) maar daarom ook kans op grind/steentjes op de wegen, en adembenemende uitzichten. De hoogste punten over verharde weg liggen hier rond 1000 tot 1100 meter hoogte (met het dal van de Var op 450 meter hoogte tot 150 meter hoogte). Maar met de Mont Vial (top op 1522 m), vanuit het dal van de Var bij St. Martin-du-Var (op 150 meter hoogte), kun je ook hier in één klim flink veel hoogtemeters maken.

Een mooie uitvalsbasis voor een vakantie in dit gebied is het dal van de Var tussen Entrevaux en Saint-Martin-du-Var. En als je je uitvalsbasis iets ten noorden van Nice kiest (zoals Saint-Martin-du-Var), dan ligt ook het prachtige achterland van Nice ten oosten van de Var in het bereik, om bijvoorbeeld naar Col de Turini (1604 m) of Col de Braus (1002 m) te fietsen. Maar bedenk wel dat door de vele heuvelruggen en bergmassieven ten oosten van de Var, de route  afstanden lang kunnen worden ook al liggen plaatsen hemelsbreed niet zo ver uit elkaar.

Regio Haut-Var en Haut-Estéron (Alpes Maritimes)

De routes die ik in dit gebied heb gemaakt zijn gelokaliseerd in de Haut-Var en Haut Estéron, maar heb ik zelf nooit gefietst (de enigste uitzondering voor de routes op mijn website, want normaal gesproken fiets ik vrijwel alle routes voordat ik die publiceer). De routes heb ik gemaakt voor Koen van de Wiel uit Best. Hij heeft ze gefietst in de zomer van 2021 en foto’s doorgestuurd.