Salzburg

Informatie over de regio

Salzburg is naast een stad in Oostenrijk, ook een deelstaat van Oostenrijk. De deelstaat is opgedeeld in een zelfstandige stad (Salzburg) en 5 districten: Flachgau, Tennengau, Lungau, Pongau en Pinzgau. Het woord gau (of gaue, in het Nederlands gouw genoemd) is een duitse benaming voor een regio in een land en wordt nu nog gebruikt (in bijvoorbeeld plaatsnamen, toeristische informatie en in weerberichten), waarbij de aanduiding vaak overeenkomt met vroegere provincies.

De grootste rivier in Salzburg is de Salzach. Door het Salzachdal loopt ook de Tauern radweg, een fietspad dat deels geasfalteerd is en deels uit fijn grind bestaat (goed befietsbaar met de racefiets). Hiermee kun je de vaak zeer drukke Bundesstraße in het Salzachdal vermijden.

Bekijk mijn routes in deze regio

Hieronder worden alle routes ingeladen vanuit de route websites.

 • Op en af rond Abtenau:
 • Trattberg Panoramastraße:
 • Postalm en Wolfgangsee en meer…:
 • Salzachdal en Filzensattel:

  RoutebeschrijvingJe daalt de Dientner Sattel af naar Bisschofshofen. Daarna volg je lange tijd de rivier de Salzach, maar niet via de Tauernradweg en ook niet via de hoofdweg in het dal, maar via kleine weggetjes van dorpje naar dorpje, soms van oever wisselend en met kleine korte klimmetjes en afdalingen. Er zit één langere klim in dit gedeelte, die van de Embach,   gevolgd door een klimmetje naar de Rauriser Höhe, vanaf waar je de Kitzlochklamm kunt zien liggen. Je kunt ook besluiten om de doodlopende klim naar 1598 m hoogte in het prachtige Rauriser Tal in de route te voegen (die eindigt met een 5 km lange tolweg (Mautstraße)).En vóór het plaatsje Lend passeer je de Gasteiner Acher waterval, die vanaf de weg is te zien. Helaas volg je ook twee keer de zeer drukke Bundesstraße in het Salzachdal, net na Bisschofshofen over een afstand van 1 km, en na de afdaling van de Rauriser Höhe over een afstand van 5 km.Via Zell am See (langs de Zeller See af) en via binnenwegen ga je naar de Filzensattel , een pas met iets minder (vakantie)verkeer dan gebruikelijk. En daarna volgt nog een laatste stukje van de Dientner Sattel gevolgd door 7 km afdalen tot in Mühlbach am Hochkonig.In Mühlbach am Hochkonig kun je besluiten om de doodlopende klim naar 1500 m hoogte te doen naar het Arthurhaus .
 • Dientner Sattel en Wand von Lend:

  RoutebeschrijvingMühlbach am Höchkönig ligt halverwege de Dientner Sattel , dus het is meteen klimmen om de laatste 7 km van de Dientner Sattel te beslechten, waarin een vrij steil gedeelte van 3 km lengte zit. Daarna is het afdalen via de L216 naar het dal van de Salzach, waarbij ook even de L216 wordt verlaten om via zeer rustige wegen een klimmetje mee te pakken (Güterweg Lindl). Je komt weer op de rustige L216 uit en daalt verder af. In het dal van de Salzach aangekomen klim je naar het hoogplateau boven de Salzach: euh tja, dat is wel een hele steile klim die bekend staat onder de naam Wand von Lend , max. stijgingspercentage is 30% (een echte wand dus), en het wegdek is ook maar zeer matig te noemen. Je moet ook rekening houden met lokaal verkeer en tractoren die mogelijk gebruik maken van dit weggetje. Je wordt beloond met het kasteel aan de Goldegger See. Je daalt dan weer af naar de Salzach en je omzeilt de drukkere doorgaande wegen in het dal door de Tauernradweg te volgen, die slingert door het dal en af en toe van oever wisselt. Het deel van de Tauernradweg die hier wordt gevolgd is onverhard (fijn grind), maar goed befietsbaar per racefiets.Wat rest is uiteindelijk het eerste, niet lastige, deel van de klim van de Dientner Sattel. 

  Waarschuwing: de route is in andere rijrichting aanmerkelijker makkelijker omdat de zeer steile klim (Wand von Lend) wordt afgedaald en de Dientner Sattel van de minder steile kant wordt gedaan. Maar wees dan voorzichtig met afdalen van de Wand von Lend, vanwege het zeer matige wegdek en zeer steil weggetje, met soms nog lokaal verkeer!