Weserbergland

Het Weserbergland is een heuvelland rond de rivier de Wezer (Duits: Weser), tussen de steden Hannoversch Münden en Porta Westfalica, in de deelstaten Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het gebied wordt gekarakteriseerd door glooiende heuvels en dalen, die behoorlijk diep ingesneden kunnen zijn. Tot het Weserbergland behoren de gebieden Wesergebergte, Süntel, Ottensteiner Hoogvlakte, Vogler, Solling (met als hoogste punt de Große Blöße (528 m)), Reinhardswald en Bramwald. Daarnaast worden ook andere heuvelachtige gebieden gerekend tot het Weserbergland, zoals het Lipper Bergland (met als hoogste punt de Köterberg (497 m)) en de Ith.

Reliëfkaart Weserbergland

Er liggen bijzonder mooie historische plaatsjes in het gebied, zoals Schwalenberg en Bad Pyrmont, waar vele gebouwen uit de zogenaamde Wezerrenaissance zijn te vinden. De wegen in dit gebied zijn over het algemeen zeer rustig, m.u.v. enkele doorgaande wegen naar grotere plaatsen zoals naar Bad Pyrmont. Langs deze wegen liggen dan wel weer uitstekende fietspaden. Fietstoeristen kunnen langs de Wezer de Weserradweg volgen, die vanaf Hannoversch Münden stroomafwaarts langs de rivier loopt tot die bij Bremerhaven uitmondt in de Noordzee. Vele sprookjes van de gebroeders Grimm zijn in dit gebied opgetekend.

In Hannoversch Münden (een stadje met meer dan 700 vakwerkhuizen) stromen de rivieren Fulda en Werra samen tot de Weser. Het gebied ten zuiden van Hannoversch Münden wordt het Fulda-Werra Bergland genoemd en behoort dus niet tot het Weserbergland. Echter het is toch vermeldenswaardig omdat het hoogste punt hier het bergmassief is van de Hoher Meißner,  een hoogplateau op 700 tot 754 meter hoogte, met hoogteverschillen over de weg tot 650 meter!