Midden-Limburgse/Duitse grensregio

Langs de grens met Duitsland tussen Venlo en Maria Hoop liggen heuvelruggen c.q. plateaus die door opwaaiend stuifzand in ijstijden en door uitslijting door de Maas zijn gevormd. Het reliëf bevindt zich hoofdzakelijk aan Duitse kant, maar op enkele plekken ook in Nederland. Zo ligt er in het oosten van Venlo een steilrand met 20 meter hoogteverschil. En in Nationaal Park De Meinweg heeft de Maas enkele terrassen uitgesleten in het landschap, waarbij het land tot 75 meter hoogte komt. Ook bij Maria Hoop ligt een steilrand op Nederlands grondgebied.

Net ten oosten van Venlo ligt in Duitsland een heuvelrug tussen de Duitse plaatsen Straelen en Süchteln, waarbij de hoogste toppen tot 90 meter boven zeeniveau reiken. Deze heuvelrug staat bekend als de Süchtelner Höhen. De beklimmingen over de heuveltjes net ten oosten van Venlo zijn niet langer dan een kilometer met hoogteverschillen van 20 tot 40 meter.
Ten zuid-oosten van Herkenbosch ligt rond het Duitse stadje Wassenberg een heuvelachtig gebied (Wassenberger Riedelland). Net ten zuiden van Wassenberg tussen de plaatsen Myhl and Altmyhl wordt het heuvelachtig gebied liefkozend Myhler Schweiz genoemd, met het hoogste punt op 95 meter boven zeeniveau.

Op deze pagina vind je enkele rondritten in deze gebieden.