Midden-Limburgse/Duitse grensregio

Informatie over de regio

Langs de grens met Duitsland tussen Venlo en Maria Hoop liggen heuvelruggen c.q. plateaus die door opwaaiend stuifzand in ijstijden en door uitslijting door de Maas zijn gevormd. Het reliëf bevindt zich hoofdzakelijk aan Duitse kant, maar op enkele plekken ook in Nederland. Zo ligt er in het oosten van Venlo een steilrand met 20 meter hoogteverschil. En in Nationaal Park De Meinweg heeft de Maas enkele terrassen uitgesleten in het landschap, waarbij het land tot 75 meter hoogte komt. Ook bij Maria Hoop ligt een steilrand op Nederlands grondgebied.

Net ten oosten van Venlo ligt in Duitsland een heuvelrug tussen de Duitse plaatsen Straelen en Süchteln, waarbij de hoogste toppen tot 90 meter boven zeeniveau reiken. Deze heuvelrug staat bekend als de Süchtelner Höhen. De beklimmingen over de heuveltjes net ten oosten van Venlo zijn niet langer dan een kilometer met hoogteverschillen van 20 tot 40 meter.
Ten zuid-oosten van Herkenbosch ligt rond het Duitse stadje Wassenberg een heuvelachtig gebied (Wassenberger Riedelland). Net ten zuiden van Wassenberg tussen de plaatsen Myhl and Altmyhl wordt het heuvelachtig gebied liefkozend Myhler Schweiz genoemd, met het hoogste punt op 95 meter boven zeeniveau.

Tot slot vind je hier ook een route door Nationaal Park Maasduinen en aangrenzende Duitse regio. Dat is dus Noord-Limburg en aangrenzende regio, maar deze route wil ik je niet onthouden.

Bekijk het overzicht van mijn routes in deze regio

In onderstaande tabel staan al mijn routes in dit gebied, met de link naar de website waarop de route is gepubliceerd.

Naam routeAfstand (km)Hoogtemeters (m)Startpunt route
Korte variant vanuit Venlo naar de Süchtelner Höhen63430Venlo
Rondje achter Venlo (met wat gravelstroken)68400Venlo
Kris kras over de Heronger- en Süchtelner Höhen70460Venlo
Over autoluwe wegen door Midden-Limburg, Plateau van Doenrade en de Selfkant72400Susteren
Vanuit Venlo naar de Süchtelner-, Hinsbecker- en Heronger Höhen88600Venlo
Myhler Schweiz en NP De Meinweg98570Herkenbosch
Hülser Berg en Schaephuysener Höhen vanuit Venlo98370Venlo
Maasduinense ronde99200Lomm
Rond de Roer tussen Vlodrop en Jülich99480Etsberg (Vlodrop)