4-Länder-tour

Informatie over de regio en de etappes

De 4-Länder-tour is een vierdaagse tocht in het grensgebied van de Duitse, Zwitserse, Liechtensteinse en Oostenrijkse Alpen. De tocht heb ik met mijn club in augustus 2015 gefietst. De route start in Zuid-Duitsland en gaat via de Furkajoch in Oostenrijk naar Zwitserland over de Schwägalp en Wildhaus, door Liechtenstein en vervolgens wederom door Oostenrijk met de prachtige Bielerhöhe (Silvretta Hochalpstraße). Totale afstand bedraagt een kleine 420 km met 10.000 hoogtemeters.

 • Dag 1: Tiefenbach (Du) – Furkajoch (Oos) (86 km, 2500 hoogtemeters):
  De route start in Tiefenbach nabij Oberstdorf en eerst wordt de Rohrmoossattel (1120 m) beklommen. Daarna volgen nog de beklimmingen van de Schnepfegg en de Furkajoch (1761 m).
 • Dag 2: Furkajoch (Oos) – Nofels (Oos) (116 km, 2100 hoogtemeters):
  Vanaf de Furkajoch gaat de route het Rijndal en Zwitserland in. In Zwitserland volgen de beklimmingen van de Eggerstanden (884 m), Schwägalp (1300 m) en de Wildhaus (1090 m). Via Liechtenstein gaat de route weer Oostenrijk in.
 • Dag 3: Nofels (Oos)- Bielerhöhe (Oos) (78 km, 2300 hoogtemeters):
  Deze route gaat alleen maar bergop naar de top van de prachtige Bielerhöhe (2032 m). Vanaf Partenen is het een tolweg zodat er niet al te veel verkeer op de weg is. In de aanloop naar Partenen wordt de hoofdweg door het dal zoveel als mogelijk vermeden (door ondermeer de Montafon radweg te nemen).
 • Dag 4: Bielerhöhe (Oos) – Sölden (Oos) (138 km, 3200 hoogtemeters):
  De route daalt de Bielerhöhe af, en gaat via de klim naar Tobadill, naar Landeck. Vervolgens wordt de Piller Höhe beklommen (met prachtig uitzichtspunt op de top op 1558 m hoogte). De laatste 40 km gaan vals plat omhoog naar het skioord Sölden, helaas is de drukke doorgaande weg in het Oetzdal niet altijd te omzeilen.
  Vanaf Sölden heb je de mogelijkheid om de hoogste geasfalteerde klim in de Alpen te nemen (Rettenbachferner), of het Ventertal in te fietsen of de Timmelsjoch te beklimmen. Je kunt er ook voor kiezen om te eindigen in Oetz, vooraan in het Oetzdal zodat de drukke doorgaande weg in het Oetzdal wordt vermeden. Vanuit Oetz kun je een ronde maken over de Kuhtaisattel en de Sirnitzsattel.
Overzichtskaartje