Catalonië

Algemene informatie over de gehele regio Catalonië
Catalonië is een autonome regio in het noordoosten van Spanje en is qua oppervlakte iets groter dan België. Het is opgedeeld in vier provincies: Tarragona, Barcelona, Lleida en Girona. In welke provincie je fietst, zie je vaak aan de wegaanduidingen: wegen hebben een nummering welke begint met de eerste letter van de provincie. Dus bijvoorbeeld de weg aangeduid met LV-3005a, geeft aan dat deze in de provincie Lleida ligt. Regionale wegen beginnen met de letter C (van regio Catalonië) en zijn vaak drukke doorgaande wegen (maar niet altijd, zoals de C-26 tussen Ripoll en Panta de la Baells (panta = stuwmeer) die rustig is qua verkeer).  (lees verder onder de afbeelding)
Specifieke informatie over wielrennen rond Ripoll
De routes op deze pagina starten allen in Ripoll, dat op een hoogte van 690 meter ligt, in de Pre-Pirineos (Voor-Pyreneeën). In Spanje zijn provincies opgedeeld in zogenaamde comarcas, en Ripoll is de hoofdstad van comarca Ripollès.

Ten zuiden van Ripoll ga je via de Sierra Magdalena (met toppen tot 1500 meter hoogte) naar de vlakte van Vic (stadje Vic heeft een mooi historisch centrum), waar de heuvels tot een kleine 900 meter hoogte gaan. Ten oosten en westen van Ripoll liggen heuvels tot zo’n 1300 meter hoogte, zoals Coll de Canes en Coll de la Batallola (ook bekend als Coll de Sant Jaume). Ten oosten van Ripoll liggen ook enkele zeer mooie dorpen (Castellfollit de la Roca en Besalú). Ga je iets verder westelijk van Ripoll, namelijk net ten westen van het rotsachtige rivierdal van El Lobregat, dan gaan de toppen naar zo’n 1800 meter hoogte (in het gebied Rasos de Peguera). Hier bevindt zich onder andere de steile Coll de Pradell en Coll de Fumanya.

Ten noorden/noordwesten/noordoosten van Ripoll duik je de echte Pyreneeën in en ga je naar beklimmingen met toppen rond 2000 meter hoogte in de Sierra de Cadí, Sierra de Mongrony en Sierra Cavallera (sierra (Catalaans: serra)= spaans voor bergketen). Zoals de doodlopende klim naar skioord Vallter 2000 (op 2100 meter hoogte) en de Coll de la Creueta (1920 m hoogte).

Over het algemeen zijn de wegen rustig tot zeer rustig qua verkeer, met uitzondering van de N-260, de C-17 (door de rivierdalen van de Freser en Ter) en de C-16 (door het rivierdal van de Lobregat). Daarnaast liggen er enkele betonwegen in dit gebied waar vrijwel geen verkeer komt, maar die zijn op enkele plekken in minder goede toestand (zoals op Coll de Jou).

Zie onderstaande kaart voor een overzicht van beklimmingen rond Ripoll.

Overzicht van mijn routes in deze regio
In onderstaande tabel staan al mijn routes in dit gebied, met de link naar de website waarop de route is gepubliceerd. Alle routes starten in de plaats Ripoll.
Naam routeAfstand
(km)
Hoogte-
meters
(m)
Beklimmingen
O kort: Coll de Canes45610Coll de Canes,
Collada de Santigosa.
N kort: Coll de Jou561000Coll de Jou.
W Kort: Naar Col de la Batallola711170Coll de Merolla,
Coll de la Batallola.
Door de Sierras ten zuiden van Ripoll721230Coll de Canes (eerste 5 km),
Coll de Bevi,
Klim naar Santa Maria de Besora,
Collet de Comià.
NW Kort: Coll de la Creueta811460Coll de la Creueta.
NW Middel: Coll de la Creueta en Campelles991900Coll de la Creueta,
Collet de Cal Climent (Alto de Campelles).
W Middel: Naar het stuwmeer van Baells1112140Coll de Merolla,
Santuari de la Mare de Déu de Falgars,
Klim naar Sant Corneli,
Collada de Vinyoles.
NW Lang: Coll de Batallola, Coll de la Creueta en Campelles1262570Coll de la Batallola,
Coll de la Creueta,
Collet de Cal Climent (Alto de Campelles).
W Lang: Naar Coll de Pradell1303070Coll de Merolla,
Santuari de la Mare de Déu de Falgars,
Coll de Pradell/Coll de Fumanya,
Collada de Vinyoles.
W Extra Lang: Naar Coll de Pradell (niet de steile kant)1403200Coll de Merolla,
Santuari de la Mare de Déu de Falgars,
Coll de Pradell,
Coll de Fumanya,
Collada de Vinyoles.