Nederrijnse heuvelruggen (Rijk van Nijmegen)

De Nederrijnse Heuvelrug (Duits: Niederrheinischer Höhenzug) is een stuwwal, die zich met verschillende onderbrekingen in het westen van de Nederrijnse Laagvlakte van Krefeld tot Nijmegen in een wijde boog tussen het Rijndal in het oosten en het dal van de Niers uitstrekt.

Reliëfkaart Nederrijnse heuvelrug (bron: wikipedia.nl)

In Nederland zijn het Rijk van Nijmegen en het Montferland onderdeel van de Nederrijnse heuvelrug. In het Rijk van Nijmegen liggen talrijke beklimmingen waarbij die nabij Ubbergen en Beek over de stuwwal de steilste beklimmingen vormen. Net over de grens in Duitsland zet de heuvelrug zich voort via het Reichswald naar Kleve. In Kleve ligt de hoogste top van de Nederrijnse heuvelrug: 106 meter boven zeeniveau (de Kleverberg).

Voor routes in het Duitse deel van de Nederrijnse heuvelrug (rond Sonsbeck en Xanten), verwijs ik je naar menu Routes -> Duitsland -> Nederrijnse heuvelrug (D). Voor routes in het Montferland verwijs ik je naar menu Routes -> Nederland -> Achterhoek.

Routebeschrijving: Deze track heeft als startplaats Plasmolen en gaat via de stuwwallen bij Nijmegen naar de Ooijpolder. Via Persingen , één van de kleinste dorpjes van Nederland, gaat de track over de Waaldijk. Vandaaruit gaat het door de zeer rustige Duitse polder (Kranenburger Bruch) naar de stuwwal nabij Kleve, alwaar wordt geklommen naar het hoogste punt van deze track. Daarna gaat de track door het Reichswald en kom je Nederland binnen ten zuidoosten van Groesbeek.
De volgende beklimmingen liggen op de track (met de wijzers van de klok mee):
Papenberg of Zevendal
Mulderskop 
Zevenheuvelenweg
Hanenberg of Oude Holleweg , max. 11%
Stadtberg. Na een korte afdaling wordt verder geklommen naar de top van de Kleverberg.
Geldenberg , max. 11%. Let op: de beheerder van de Geldenberg heeft besloten om de asfaltweg niet meer te onderhouden. Dat betekent dat binnen enige jaren de weg niet meer met de racefiets befietsbaar zal zijn.  
Brandenberg , aan het begin en eind staat resp. een slagboom en hek waar je omheen resp. doorheen kunt. Het laatste deel van de afdaling (nagenoeg vlak) is slecht wegdek!
Mansberg (Klein Amerika) ook bekend als Keizerskop.

Gedetailleerde info over alle beklimmingen in dit gebied is te vinden op de site Klimmen bij Nijmegen .