Eifel

De Eifel is het oostelijke deel van het plateau Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel, ten westen van de Rijn, ten oosten van de Belgische Oostkantons (alhoewel een klein deel van de Oostkantons ook tot de Eifel behoort). Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

Fietsen is heel goed mogelijk in de Eifel, het wegdek is vaak van prima kwaliteit (beter dan in de Ardennen), en het gebied is wat afwisselender dan de Ardennen.
Door de Eifel lopen verschillende rivieren als de Ahr, Rur (Roer) en Kyll, die voor flink wat reliëf hebben gezorgd in het landschap. Daarom zijn er ook genoeg beklimmingen te vinden in de Eifel, die in de regel minder steil uitvallen dan in de Ardennen (echter de beklimmingen in de Westeifel en enkele beklimmingen rond het Roerdal zijn steiler dan elders in de Eifel).
Ook zijn in de Eifel verschillende voormalige spoorwegtrajecten omgebouwd tot fietspad, waarvan de Vennbahn het meest bekend is.

De Eifel is in de volgende ondergebieden te onderscheiden (klik op één van onderstaande links om de routes in het desbetreffende gebied te bekijken):

  • Nordeifel: het noordelijkste dat in België aansluit op de Hoge Venen.
    Het is toeristisch goed ontsloten (er lopen vele drukke doorgaande wegen) en ligt tegen stadsregio Aken aan.
  • Ahreifel: ten oosten van de Nordeifel en ten noorden van de rivier de Ahr in het district Ahrweiler, bevindt zich het Ahrgebirge. Er bevinden zich veel beklimmingen met haarspeldbochten in dit gebied.
  • Hohe Eifel: het gebied ten zuiden van de Ahr met de Hohe Acht (747 m) als hoogste punt van de gehele Eifel.
  • Schneifel: in het westen, tegen de Belgische grens, zijn de heuvels bekend als Schneifel, een onderdeel van het bredere gebied van de Sneeuweifel met toppen die reiken tot 698 meter hoogte.
  • Vulkan Eifel: ligt zuidelijk en oostelijk van de Hohe Eifel, een van oorsprong  vulkanisch gebied met veel kratermeren (Maare).
  • Westeifel: de regio ruwweg ten westen van de lijn Prüm-Bitburg tot aan de Belgische/Luxemburgse grens. Dit deel wordt ook wel Islek genoemd, en het aangrenzende deel in Luxemburg wordt Ösling genoemd. Beklimmingen in dit gebied zijn juist wat steiler dan in de rest van de Eifel. De wegen in dit gebied zijn zeer rustig qua verkeer. De rivieren Our, Irsen, Enz, Nims en Prüm hebben hier voor flink wat reliëf gezorgd.
  • Südeifel: het zuidelijke gedeelte van de Eifel wat minder hoog is dan de rest van de Eifel. Het gebied wordt doorsneden door in zuidelijke richting lopende beken en riviertjes, zoals de Kyll, Irsen, Enz en de Prüm; In het zuiden eindigt de Eifel aan de Moezel, deze strook langs de Moezel heet de Voreifel of Moseleifel.