De Jura is een gebergte aan weerszijden van de Frans-Zwitserse grens, waarbij het grootste deel van de bergketen zich in Frankrijk bevindt. De Jura loopt in een halve maan vorm vanuit het zuidelijke Franse plaatsje Voleppe, via Culoz naar het noorden. Ten noorden van Culoz wordt de bergketen breder, en buigt uiteindelijk langzaam naar het noord-oosten af langs de Frans-Zwitserse grens, en zet zich uiteindelijk oostelijk voort in Zwitserland tot zuidelijk van Basel.
De Jura is een karstgebergte, door oplossing van kalksteen en geologische processen kent het gebergte vreemde plooiingsvormen, grotten en watervallen (zoals bijvoorbeeld duidelijk te zien is rond de plaats Cerdon, in het westen van de regio Bugey). Grote delen van de Jura zijn bedekt met bossen.
Het oostelijk deel langs de Frans-Zwitserse grens en langs het dal van de Rhône loopt steil af en wordt de Chaîne du Haut-Jura genoemd. Hier bevinden zich de hoogste toppen van de Jura: Crêt de la Neige (1720 m), Reculet (1718 m) en Colomby de Gex (1689 m), die overigens niet te beklimmen zijn over verharde wegen. De hoogste berg in het Zwitserse deel van de Jura is Mont Tendre (1679 m). Het westelijk deel van de Jura loopt terrasvormig omhoog. De grootste hoogteverschillen (tot 1200 m hoogteverschil) over verharde wegen vind je in het zuidelijk deel van de Jura, in de regio Bugey (lees hierover meer onder het kaartje). Noordelijker zijn de hoogteverschillen kleiner (tot 800 meter in het Franse deel, tot 1050 meter vanuit het Zwitserse deel richting Franse grens).
Het gebied tussen Oyonnax tot iets zuidelijk van Belley in het departement Ain, wordt de regio Bugey genoemd. In het oostelijk deel van deze regio loopt een rotsachtige bergketen met toppen tot 1500 meter hoogte, en oostelijk er van ligt het Rhône dal op een hoogte van 300 meter: kortom hier kun je flink klimmen met hoogteverschillen tot 1200 meter. De hoogste cols hier zijn de Grand Colombier (1534 meter hoogte), Col de la Biche (1325 m) en Col de Cuvéry (1178 m). Ten westen van deze bergketen ligt een heuvelachtig gebied (plateau) rond 1000 meter hoogte. Klim je vanuit kleinere rivierdalen naar dit plateau, dan zijn hoogteverschillen tot 650 meter mogelijk.
Net ten oosten van het zuidelijkste puntje van de Bugey regio, en ten westen van het meer van Bourget (Lac du Bourget), ligt het massief van de Mont du Chat (1504 m), dat ook tot de Jura behoort. De beklimming van Mont du Chat vanaf de kant van Lac du Bourget overbrugt een hoogteverschil van iets meer dan 1200 meter. In een grote ronde is de Mont du Chat te combineren met de Grand Colombier.
Als wielrenner vind je in de regio Bugey naast uitdagende beklimmingen, echt veel rustige wegen, m.u.v. de wegen in de grotere rivierdalen (als die van de Rhône en La Semine). Verwacht hier niet in ieder dorp een terrasje, hoofdzakelijk alleen in de grotere plaatsen aan de randen van de bergketens kun je een terrasje pakken. Kortom een ideale omgeving voor rustzoekers. De wegen in het gebied zijn wisselend van kwaliteit, soms goed asfalt, soms wat gedateerd asfalt met slijtplekken (soms hobbelig asfalt).
Hieronder worden alle routes ingeladen vanuit de route websites.