Jura (Bugey)

Informatie over de regio

De Jura is een gebergte aan weerszijden van de Frans-Zwitserse grens, waarbij het grootste deel van de bergketen zich in Frankrijk bevindt. De Jura loopt in een halve maan vorm vanuit het zuidelijke Franse plaatsje Voleppe, via Culoz naar het noorden. Ten noorden van Culoz wordt de bergketen breder, en buigt uiteindelijk langzaam naar het noord-oosten af langs de Frans-Zwitserse grens, en zet zich uiteindelijk oostelijk voort in Zwitserland tot zuidelijk van Basel.

De Jura is een karstgebergte, door oplossing van kalksteen en geologische processen kent het gebergte vreemde plooiingsvormen, grotten en watervallen (zoals bijvoorbeeld duidelijk te zien is rond de plaats Cerdon, in het westen van de regio Bugey). Grote delen van de Jura zijn bedekt met bossen.

Het oostelijk deel langs de Frans-Zwitserse grens en langs het dal van de Rhône loopt steil af en wordt de Chaîne du Haut-Jura genoemd. Hier bevinden zich de hoogste toppen van de Jura:  Crêt de la Neige (1720 m), Reculet (1718 m) en Colomby de Gex (1689 m), die overigens niet te beklimmen zijn over verharde wegen. De hoogste berg in het Zwitserse deel van de Jura is Mont Tendre (1679 m). Het westelijk deel van de Jura loopt terrasvormig omhoog. De grootste hoogteverschillen (tot 1200 m hoogteverschil) over verharde wegen vind je in het zuidelijk deel van de Jura, in de regio Bugey (lees hierover meer onder het kaartje). Noordelijker zijn de hoogteverschillen kleiner (tot 800 meter in het Franse deel, tot 1050 meter vanuit het Zwitserse deel richting Franse grens).

Bekijk mijn routes in deze regio

Hieronder worden alle routes ingeladen vanuit de route websites.