Oberes Mittelrheintal

Het Bovenrijndal tussen Koblenz en Bingen am Rhein, in het Duits Oberes Mittelrheintal, is UNESCO werelderfgoed. De Rijn is hier diep ingesneden in het landschap en op de steile hellingen vindt wijnbouw plaats. Ten oosten van dit deel van de Rijn liggen de heuvelketens van het Westerwald en de Taunus, ten westen van de Rijn ligt de heuvelketen van de Hunsrück.

Het Rijndal ligt op 70 tot 80 meter hoogte, en de Hunsrück hoogten liggen op 450-520 meter hoogte, wat betekent dat je in dit gebied beklimmingen hebt met 400 – 450 meter hoogteverschil (vaak zijn dit geleidelijke beklimmingen die dus ook lang kunnen zijn, tot 10 kilometer). De beklimmingen die dicht bij het Rijndal blijven kennen minder hoogteverschil (100 – 300 meter) maar zijn vaak veel steiler (soms tot 17%).

Er liggen prachtige historische plaatsjes in het Rijndal, zoals Boppard, Oberwesel, Sankt-Goar en Bacharach. In het Rijndal zelf kan het druk zijn qua verkeer, maar zodra je de Hunsrück in gaat, wordt het rustig op de wegen.
Ik heb geen routes die vanuit het Bovenrijndal de Taunus of Westerwald in gaan, omdat deze gebieden me drukker lijken qua verkeer dan de Hunsrück.