Ronde om Limburg

Informatie over de regio

De Nederlandse provincie Limburg heeft 351 km grens met het buitenland (Duitsland, België), en 113 km grens met de rest van Nederland (Noord-Brabant, Gelderland). Limburg is een gevarieerde provincie. In het zuiden het heuvelland met het hoogste punt van Nederland, de Vaalserberg op 322 meter boven zeeniveau. Het heuvelland wordt doorsneden door vele riviertjes als de Geul en de Gulp, en net onder Maastricht de Jeker. En in het oosten tussen Kerkrade en de mooie omgeving van Rimburg, vormt riviertje de Worm de grens met Duitsland. Zuidelijk van het heuvelland ligt de Voerstreek, een exclave van de Vlaamse provincie Limburg die gelegen is in de Waalse provincie Luik, waar het veel rustiger fietsen is in de heuvels dan in het aangrenzende Nederlandse heuvelland.

Noordelijker gaat Limburg over in het vlakke land en in Midden-Limburg is dat deels het smalste stukje Nederland, met slechts een breedte van 5 km tussen de Maas in het westen en Duitsland in het oosten. De Maas vormt sowieso een groot gedeelte van de provinciegrens. Vooral net aan de Belgische zijde van de Maas, liggen veel vrijliggende fietspaden op de maasdijken. Oostelijk tegen de grens met Duitsland, ligt een steilrand die hier op Limburgs grondgebied ligt (tussen Koningsbosch, Maria Hoop en Posterholt). Overigens is er nog een gebied waar deze steilrand net in Nederland (Limburg) ligt, dat is in het oostelijk deel van Venlo en net ten oosten van Tegelen.

Overzichtskaartje Ronde om Limburg
De route Ronde om Limburg (rood). De afstand tussen twee opeenvolgende zwarte pijltjes is 20 kilometer.
Mogelijke etappe indeling

Stel je splitst de rit in de volgende vier etappes (er van uitgaande dat je start in Asten-Heusden), dan komt het aandeel gravelwegen als volgt uit:
1) Asten-Heusden – Ven-Zelderheide: 131 km, met 33 km gravelwegen (= 25% onverhard)
2) Ven-Zelderheide – Brüggelchen (D): 141 km, met 61 km gravelwegen (= 44% onverhard)
3) Brüggelchen (D) – Mesch: 137 km, met 33 km gravelwegen (= 24%)
4) Mesch – Asten-Heusden: 144 km, met 36 km gravelwegen (= 26,5%).

Of je splitst de route op in vijf etappes:
1) Asten-Heusden – Molenbroek: 110 km, met 24 km gravel (=22% onverhard)
2) Molenbroek – Swalmen: 112 km, met 40,6 km gravel (=36% onverhard)
3) Swalmen – Kerkrade (Pannesheide(D)): 120 km, met 48,6 km gravel (=41% onverhard)
4) Kerkrade – Uikhoven (B): 104 km, met 19,1 km gravel (=18% onverhard)
5) Uikhoven (B) – Asten-Heusden: 107 km, met 32 km gravel (=30% onverhard).

Maar natuurlijk kan de route op iedere plek op deze route worden aangevangen, waarbij je dan de extra afstand Asten-Heusden tot de provinciegrens Noord-Brabant/Limburg (en vice versa) kunt laten vervallen. De route wordt dan zo’n 14 km korter.

Bekijk de route

De ronde om Limburg volgt de grens van de Nederlandse provincie Limburg zo dicht mogelijk, soms via Limburgs grondgebied, soms over grondgebied net aan de andere kant van de provinciegrens (Noord-Brabant, Gelderland, Duitsland, België). Omdat soms natuurgebieden, een vliegbasis of (gravel)wegen die verboden zijn moeten worden omzeild, is het niet altijd mogelijk de grens zo dicht mogelijk te volgen. De route gaat deels over gravelwegen (30% van de route). Met 553 km lengte is dit een route die in vier of vijf etappes gesplitst kan worden. In tegenstelling tot al mijn andere routes, bevinden zich op deze route stukken die ik nog niet heb gefietst (d.w.z. gravelwegen rond Mesch, tussen Neeritter en Stramproy, rond Schalbruch (D) en in de uiterwaarden van de Maas bij Kotem (B) en Vortum-Mullem). Toch wil ik je deze route niet onthouden.