Sauerland

Informatie over de regio

Het Sauerland wordt ook wel het land der 1000 bergen genoemd. Het is een sterk heuvelachtig gebied. De hoogste berg van het Sauerland is de Langenberg bij Willingen (843 meter boven zeeniveau). In het gebied zijn verschillende heuvelketens te onderscheiden, namelijk het Rothaargebergte, het Lennegebergte, Ebbegebergte, Saalhauser Berge en het Noordsauerland.

Reliëfkaart Sauerland (bron: wikipedia.de)

De routes in het Sauerland op deze pagina concentreren zich op het westelijk en centraal deel, namelijk in het Märkisches Land (de westelijke begrenzing van het Sauerland rond de rivier de Volme tot aan rivier de Lenne), rond de Homert (Lennegebergte) en in het Ebbegebergte.

Het Sauerland is doorspekt met rustige wegen, fietspaden over voormalige spoorwegtrajecten en langs rivieren (zoals langs de Lenne). Toch is het niet altijd mogelijk om drukkere doorgaande wegen te vermijden. Daarnaast is het wegdek wisselend: soms uitstekend, maar soms lokaal ook wat pokdalig (wat vooral voor het Märkisches Land geldt). Door de grote hoogteverschillen heb je hier een afwisseling van lange geleidelijke beklimmingen en kortere soms zeer steile beklimmingen (tot 24%). In het westelijk en noordelijk deel liggen vele stuwmeren. Langs sommige van deze stuwmeren lopen geasfalteerde fietspaden (zoals langs de oostelijke oever van de Sorpesee).

Bekijk mijn routes in deze regio

Hieronder worden al mijn routes in dit gebied ingeladen vanuit de route websites. Routes die ik in het verleden via gpsies.com heb gemaakt, zijn eind 2019 overgezet naar alltrails.com (gpsies is toen opgegaan in alltrails). Echter ik ben helemaal niet te spreken over de dienstverlening/kwaliteit van alltrails, vandaar dat deze routes tijdelijk te downloaden zijn vanuit mijn eigen website. De link naar routes op alltrails blijft beschikbaar (zodat je bijbehorende foto’s nog kunt bekijken), totdat ik deze routes heb overgezet naar routeyou.com.

T.g.v. de overstromingen midden Juli 2021 van de rivier de Lenne, moet je rekening houden met wegafsluitingen in het Lennedal (onder andere de plaats Altena is zwaar getroffen), en dit kan dus enkele van onderstaande routes betreffen.

 • Märkisches Land Extreme:
  Total distance: 84.12 km
  Max elevation: 550 m
  Min elevation: 126 m
  Download file: Märkisches_Land_Extreme.gpx

  Routebeschrijving: Deze track overwint 2240 hoogtemeters op een rit van 86 km lengte, dus de conditie moet zeer goed zijn. De wegen zijn zeer rustig, met uitzondering van Letmathe en in de buurt van Lüdenscheid. Door de orkaan Kyrill in januari 2007 zijn op verschillende plekken grote stukken bos verdwenen, waardoor je mooie vergezichten hebt in de beklimming van de Brandenberg en de Bueberg (Hegenscheid). Voor vrijwel iedere beklimming geldt dat het stijgingspercentage de 10% overschrijdt, en vaak tot over de 15% gaat. Nog wat specifieke info over bepaalde stukken weg: De weg vanaf Lauenscheider Mühle naar Heedfeld gaat deels over een privéweg, maar is opgenomen in een radroute netwerk dus toegankelijk voor fietsers. Bovengekomen in Heedfeld moet je de L561 oversteken de Rosenweg in (er staat een bord dat deze straat doodlopend is, maar dat geldt niet voor fietsers: de weg is na 100m afgesloten voor autoverkeer d.m.v. enkele paaltjes).Enkele wegen hebben minder goed wegdek, in dalende richting (track tegen de klok in volgend) geldt dat voor de weg tussen Ober-Hunscheid en Fuelbecker Talsperre, en tussen Pillingsen en Untergrüne. In klimmende richting geldt dat voor de weg na Rummenohl tot Muhlhagen en voor het onderste gedeelte van de klim naar Grossendrescheid. Enkele cijfers/links over de beklimmingen: Brandenberg(Veserde) Bueberg (Hegenscheid) Sturmweg, maximaal 18%. Grossendrescheid, maximaal 16% Vorm Heu (Hilkenhöhe), maximaal 19%. Gedetailleerde profielen van vrijwel alle hellingen op deze track zijn te vinden via de online touren planner van www.quaeldich.de. Prachtig is de weg tussen Oevenscheid en Altena: de weg is steil met enige haarspeldbochten en gaat door een bos met hoge dennenbomen: het geeft je een Alpengevoel.

 • Sorpesee – Lenne – Röhrenspring – Sorpesee:
  Total distance: 84.78 km
  Max elevation: 636 m
  Min elevation: 189 m
  Download file: Sorpesee-Lenne-Röhrenspring-Sorpesee.gpx

  Routebeschrijving: Deze track vertrekt vanaf Langscheid aan de Sorpesee (stuwmeer) en volgt de linkeroever. Het aantal hoogtemeters bedraagt 1500 m. De eerste klim (Kracht) is 3,4 km lang en overwint 160 hoogtemeters (4,7% gemiddeld) en gaat door zeer mooi gebied via een heel rustige weg. Na Altenaffeln wordt het drukker. Via een korte tussenklim (Birnbaum) volgt de steile afdaling (10%) naar Eiringhausen. Na slechts enkele kilometers door het dal over de vrij drukke B236 volgt de mooie, rustige, 5,5 km lange klim (geheten: Schlot , 4,8% gemiddeld). De afdaling brengt je naar Allendorf, vanaf daar volgt een stuk van 2km over een drukke weg die geleidelijk oploopt.Net voor het dorpje Hagen wordt een klein rustig weggetje genomen. Wat dan volgt is een prachtige klim naar Saal in zeer rustig gebied (max. 10%). Na een wederom steile afdaling volgt de klim naar Röhrenspring: 10,4 km lang (bergop 9,6 km), 3,9% gemiddeld (bergop: 4,6% gemiddeld). De weg is zeer rustig en prachtig om te fietsen. Je voelt je hier één met de natuur. Na de wederom steile afdaling (tot 10%) gaat het op en af naar Stockum. Vanaf daar wordt het voor autoverkeer afgesloten geasfalteerde pad langs de rechteroever van de Sorpesee genomen. Het kan hier druk zijn met wandelaars en skaters in de weekenden. Via de stuwdam kom je dan weer bij de plek van vertrek uit.

 • Rundfahrt Märkisches Land:
 • Sauerland Rennradtour: durch die Homert und das Ebbegebirge:
  Total distance: 97.62 km
  Max elevation: 641 m
  Min elevation: 193 m
  Download file: Sauerland_Rennradtour_durch_die_Homert_und_das_Ebbegebirge.gpx

  Routebeschrijving: De route (met in totaal 1800 hoogtemeters) vermijdt zoveel mogelijk Bundesstraßen en drukke wegen in het Bigge-, Oester-, Lenne- en Elsedal. Toch moet je wel de steden Finnentrop en Plettenberg doorkruisen op deze route. Let op: in Finnentrop is de aansluiting van Landesstraße 539 met Bundesstraße 236 inmiddels gewijzigd, het gpx bestand is hiervoor niet aangepast! Tussen Rönkhausen en Eschen volg je de Lenne Radweg ter vermijding van de B236. Dit vrijliggend fietspad langs de rivier de Lenne is zeer goed geasfalteerd. Alleen bij Siedlung Soen (tussen Pasel en Eschen) heb je over een afstand van 20 meter een stukje grindweg. Vreemd genoeg kent het fietspad op een punt wel flinke stijgingspercentages tot 11% en dalingspercentages tot 20% tussen Pasel en Eschen in de richting van Eschen. Daarnaast komt de route over de vrijliggende fietspaden tussen Kückelheim en Oesterhammer, en tussen Plettenberg en Köbbinghausen (deels vrijliggend). Fietspad langs doorgaande weg heb je na het uitrijden van Valbert richting Mittelhagen over een afstand van anderhalve kilometer, en tussen Finnentrop en Frettermühle over een afstand van 3 kilometers.Het wegdek op de route is goed, met uitzondering van de afdaling van Ebbelinghagen tot aan Lichtringhausen (Augustus 2009). Twee keer komt de route boven de 600 meter hoogte: over de Nordhelle en bij Röhrenspring. De klim naar Röhrenspring is bijna 9 kilometer lang met 400 hoogtemeters. De steilste klim is die naar Ebbelinghagen met max. 19% stijgingspercentage.