Sauerland

Het Sauerland wordt ook wel het land der 1000 bergen genoemd. Het is een sterk heuvelachtig gebied. De hoogste berg van het Sauerland is de Langeberg bij Willingen (843 meter boven zeeniveau). In het gebied zijn verschillende heuvelketens te onderscheiden, namelijk het Rothaargebergte, het Lennegebergte, Ebbegebergte, Saalhauser Berge en het Noordsauerland.

Reliëfkaart Sauerland (bron: wikipedia.de)

De routes in het Sauerland op deze pagina concentreren zich op het westelijk en centraal deel, namelijk in het Märkisches Land (de westelijke begrenzing van het Sauerland rond de rivier de Volme tot aan rivier de Lenne), rond de Homert (Lennegebergte) en in het Ebbegebergte.

Het Sauerland is doorspekt met rustige wegen, fietspaden over voormalige spoorwegtrajecten en langs rivieren (zoals langs de Lenne). Toch is het niet altijd mogelijk om drukkere doorgaande wegen te vermijden. Daarnaast is het wegdek wisselend: soms uitstekend, maar soms lokaal ook wat pokdalig (wat vooral voor het Märkisches Land geldt). Door de grote hoogteverschillen heb je hier een afwisseling van lange geleidelijke beklimmingen en kortere soms zeer steile beklimmingen (tot 24%). In het westelijk en noordelijk deel liggen vele stuwmeren. Langs sommige van deze stuwmeren lopen geasfalteerde fietspaden (zoals langs de oostelijke oever van de Sorpesee).