Nederrijnse heuvelrug (D)

De Nederrijnse Heuvelrug (Duits: Niederrheinischer Höhenzug) is een stuwwal, die zich met verschillende onderbrekingen in het westen van de Nederrijnse Laagvlakte van Krefeld tot Nijmegen in een wijde boog tussen het Rijndal in het oosten en het dal van de Niers uitstrekt.

Rond de Duitse plaats Sonsbeck liggen de heuvelruggen Hees, Bönninghardt , Sonsbecker Schweiz en de Balbecker Höhenrücken. Op deze pagina vind je een route over al deze heuvelruggen. Tevens vind je hier een route vanuit Venlo over de Hülser Berg en de Schaephuysener Höhen (Schaephuyser Höhenzug).

Reliëfkaart Nederrijnse Heuvelrug
Reliëfkaart Nederrijnse Heuvelrug

Strict genomen behoort de heuvelrug net ten oosten van Venlo, tussen de dorpen Straelen en Süchteln, niet tot de Nederrijnse heuvelrug, maar je vind op deze pagina ook een drietal routes vanuit Venlo over deze heuvelrug. De beklimmingen over de heuveltjes net ten oosten van Venlo zijn niet langer dan een kilometer met hoogteverschillen van 20 tot 40 meter. In Venlo zelf loopt een steilrand door het oostelijke deel van de stad, met hoogteverschillen tot 20 meter.