Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is een provincie in België dat ligt rondom het stedelijk gewest Brussel. De provincie is ruwweg in een vijftal streken of regio’s in te delen:

  • Hageland, glooiende heuvels en pittige klimmetjes (soms over kasseien),  met onder meer fruitboomgaarden en wijngaarden, maar ook lintbebouwing.
  • Dijleland, streek gelegen ten oosten van Brussel. Het zuidelijk deel (ten zuid-oosten van Brussel) wordt de Druivenstreek genoemd rond de plaatsen Overijse, Huldenberg, Hoeilaart en Tervuren. Deze streek is gekenmerkt door hoogvlaktes met velden en vrij diepe insnijdingen in het reliëf met holle wegen rond de rivierdalen van ondermeer de IJse, Dijle, Voer en Laan.
  • Zennevallei, gelegen ten zuid-zuidwesten van Brussel (rond Halle, St. Pieters-Leeuw, Beersel) en kenmerkt zich door beboste hellingen en talrijke beekjes.
  • Brabantse Kouters, de benaming kouter verwijst naar de grote aanwezigheid van bewerkte velden in deze streek.
  • Pajottenland, een heuvelachtige, vruchtbare, agrarische streek ten zuidwesten van Brussel. Het wordt ook wel het Toscane van de Lage Landen genoemd of het Land van Bruegel. Het Pajottenland is het kleine broertje van de Vlaamse Ardennen maar de beklimmingen zijn er iets korter en iets minder steil dan in de Vlaamse Ardennen. Kasseistroken en kasseihellingen zijn er ook te vinden.

Het Pajottenland, de Brabantse Kouters en het Dijleland behoren tot de zogenaamde Groene Gordel: de landelijke zone rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Soms wordt dit ook aangeduid als Brusselse Rand.

Ik heb fietsroutes in het Hageland en het Pajottenland.