Die Baumberge

Die Baumberge zijn meerdere heuvelruggen tussen de Duitse plaatsen Coesfeld en Münster (Kernmünsterland). Tot Die Baumberge behoren de Coesfeld-Daruper Höhen, de Baumberg (Bomberg), Schöppinger Rücken en het Osterwicker Hügelland. Hoogteverschillen over de verharde weg gaan tot 80 meter, de hoogste top is de Westerberg op 187 meter boven zeeniveau.

Die Baumberge
Reliëfkaart van Die Baumberge (bron: tim-online.nrw.de)

Het gebied is toeristisch nog niet echt ontdekt, dus veel fietsers kom je niet tegen. De wegen zijn over het algemeen echt zeer rustig qua verkeer  en van goede kwaliteit (een enkele uitzondering daargelaten), dat komt mede omdat het gebied dunbevolkt is. Je vind er talrijke wirtschaftswegen (wegen alleen toegestaan voor landbouwverkeer en aanwonenden (en fietsers)) en weinig drukke doorgaande wegen, in een glooiend parkachtig landschap.

Je zou Die Baumberge een beetje kunnen karakteriseren als het Zuid-Limburg voor wielrenners uit Oost-Nederland, met dat verschil dat het gebied niet wordt overspoeld met toeristen (in tegendeel: het is er zeer rustig). Echter langere beklimmingen dan anderhalve kilometer lengte vind je er niet. Daarvoor moet je in het 50 tot 80 km verderop gelegen Teutoburger Woud zijn.