Gravelen in de Nordeifel en Hoge Venen

In de zomer van 2022 ben ik eens gaan onderzoeken of het mooi gravelen is in de Eifel en de Hoge Venen. Mijn eerste gravelrit in dit gebied was vanuit Roetgen naar Monschau, door het Roerdal en het Perlenbachdal en terug via de Hoge Venen. Hoewel de route maar voor 34% uit gravelwegen bestond, was ik meteen verk(n)ocht (aan het gravelen in dit gebied): het is de ultieme manier om hier de prachtige natuur te ervaren en bijna niemand tegen te komen.

Na nog een tweede route in dit gebied, rond de Rursee met 45% gravelwegen (waarbij er duidelijk recreatieverkeer (wandelaars, fietsers) rond de Rursee is), volgde nog een derde route vanuit Breinigerberg (zie hieronder) die uit 62% gravelwegen bestaat.  Mede door komoot.de is het mogelijk om de toestand van vele onverharde wegen te kunnen achterhalen, en daarnaast zijn de fietsroute-planners in routeyou.com en die van de deelstaat Nordrhein-Westfalen een uitkomst voor dit gebied: de Duitsers nemen heel vaak gravelwegen op in de fietsroutenetwerken.

Omdat het type gravelwegen nogal verschilt, soms fijne gravel, soms kiezelige gravel, soms gravel op wegen met rotsachtige ondergrond, is een gravelbike met minstens 36 mm banden wel noodzakelijk. De routes gaan niet over zandwegen en ook niet over MTB-trails.