Kempen & Meierij

De Kempen is een streek in zuid-oost brabant (Nederland) en het noord-oosten van België,  met zandgronden waarop zich bossen, heide en kleinschalig cultuurlandschap bevindt. De naam van de streek is een vervorming van het woord Campinia of Campina, wat Latijn is voor open ruimte. Er liggen vele natuurgebieden in de Kempen, zoals de Kampina: een natuurgebied met bos, heide en beekdalen (van de Beerze en de Rosep) ten oosten van Oisterwijk en ten westen van Boxtel (het kan daardoor tot zowel de Kempen als de Meierij gerekend worden). Aan de grens met België bevinden zich ook vele natuurgebieden, zoals Landgoed De Utrecht, en natuurgebied De Kempen (met ondermeer de Cartierheide). Andere natuurgebieden in de Kempen zijn het Leenderbos, de Groote Heide en de Malpie.

De verschillende streken in de provincie Noord-Brabant

De Meierij is een landstreek ten noorden van de Kempen (in de Nederlandse provincie Noord-Brabant). Kenmerkend voor de Meierij is het zogenaamde populierenlandschap, in de 18e en 19e eeuw ontstaan ten behoeve van de klompen- en luciferindustrie, afgewisseld door houtwallen en boerderijen. Alleen in de driehoek Boxtel – Schijndel – Best is nog veel van dit populierenlandschap te zien. De Meierij wordt doorkruist door de riviertjes Dommel, Essche Stroom (vroeger Dieze genoemd) en Aa (tussen Veghel en Den Bosch). De ondergrond bestaat deels uit niet waterdoorlatende leemgrond, waardoor er zich in de Meierij natte bossen bevinden (zoals op Landgoed Velder).

Vanuit de Peelregio (Asten-Heusden), heb ik verscheidene routes gemaakt die naar de Kempen en de Meierij gaan (zie de routes in noordwestelijke rijrichting langer dan 100 km, en de routes in westelijke en zuid-westelijke rijrichting). Op deze pagina vind je echter routes die vanuit de Kempen zelf starten en door de Kempen en Meierij gaan.

  • Kempen en Kampina ronde vanuit Vessem:
  • Kempisch Grensgeval:
  • Kempen & Meierij:

    Routebeschrijving: Vanaf de kerk in Vessem, volg je de route met de wijzers van de klok mee, grotendeels over rustige wegen (qua verkeer). Je fietst richting Middelbeers, en gaat dan door landgoed De Baest met zijn (goede) klinkerwegen. Via Haghorst fiets je richting natuurgebied de Kampina. Via de Logtsebaan fiets je door het overstromingsgebied van het riviertje de Beerze. Langs de Kampina fiets je af, richting dorpje Lennisheuvel. Daarna ga je richting en door Liempde, en volg je het Dommeldal, dat je ook 2x kruist: bij gehucht Kasteren en over het vrijliggende betonfietspad tussen Olland en Liempde. Via het typische populierenlandschap van de Meierij fiets je richting Best, en daarna volg je het Wilhelminakanaal tot voorbij Oirschot. Je fietst langs de Kapel van de Heilige Eik en ’t Lisje (visvijver). Daarna ga je via Oostelbeers naar het vrijliggende fietspad door de Oirschotse Heide, en via dorpje Wintelre en gehuchten Toterfout en Halfmijl kom je door bosgebied weer in Vessem.