Ahreifel en Hohe Eifel

Informatie over de regio

De Ahreifel is het gedeelte tussen Bad Münstereifel en Altenahr ten noorden van de rivier de Ahr. Echter soms worden de heuvels direct ten zuiden van de Ahr ook toegekend aan de Ahreifel. De Ahreifel gaat in het zuiden over in de Hohe Eifel, het gedeelte van de Eifel met de hoogste toppen (zoals de Hohe Acht (747 meter boven zeeniveau) en de Raßberg (667 meter)). Het oostelijk deel van Ahreifel en Hohe Eifel wordt soms ook gezien als een specifieke onderregio van de Eifel, de zogenaamde Osteifel.

Het gebied is uitermate geschikt voor de racefiets: beklimmingen zijn in de regel niet steil als je doorgaande wegen volgt. Beklimmingen over niet-doorgaande wegen zijn in de regel steiler (tot 14%). De steilste weg is de Eichener Straße vanuit Houverath richting Eichen, die een maximum stijgingspercentage van 20% bereikt.
In de Hohe Eifel zijn hoogteverschillen in beklimmingen tot 300 meter mogelijk, maar kom je vanuit het oosten (Osteifel) dan overwin je vaak tussen de 300 en 400 hoogtemeters  (met beklimmingen van 4 tot 8 kilometer lengte). In het uiterst oostelijk deel van de Hohe Eifel kunnen lokaal de wegen ook steiler uitvallen (tot 18%, zoals de klim naar Steinbergerhof).
In de Ahreifel zijn de hoogteverschillen iets minder groot (in de regel 150 tot 250 hoogtemeters). Veel beklimmingen in de Ahreifel en Hohe Eifel hebben verscheidene haarspeldbochten (wat dus ook motorrijders aantrekt). Het wegdek van de meeste wegen is in de Hohe Eifel en Ahreifel van prima kwaliteit.

De Hohe Eifel (of Hocheifel) is dun bevolkt en de wegen zijn er dus rustig, op één uitzondering na: tijdens motorsportevenementen op de Nürburgring kan het druk zijn op de wegen rond de Nürburgring, en in de wijde omgeving kunnen wegen druk zijn met motorrijders.  Ook in de Ahreifel is het rustig qua verkeer. Uitzonderingen hierop zijn de wegen van en naar het toeristische plaatsje Altenahr, de Bundesstraße in het Ahrdal, de doorgaande wegen direct rond Adenau en in Adenau, maar ook lokale wegen in geval van een groot motorsportevenement op de Nürburgring.

Overzicht van mijn routes in deze regio

In onderstaande tabel staan al mijn routes in dit gebied, met de link naar de website waarop de route is gepubliceerd.

Naam route Afstand (km) Hoogtemeters (m) Startpunt route
Korte Osteifeltocht 88 1560 Walporzheim
Tor zur Eifel: roundtrip Hohe Eifel - Ahrgebirge 94,5 1835 Hilberath
Ahreifel Rundfahrt en haarspeldbochten tellen 96 1660 Kreuzberg (Ahr)
Westelijke Ahreifel/Sahrbachtal 96 1950 Kreuzberg (Ahr)
Rondrit Hohe Eifel en Ahreifel 100 1640 Altenahr
Osteifel roundtrip (Ahrtal - Vinxtbachtal - Rheintal - Brohltal - Nettetal) 101 1950 Walporzheim
Ronde in de Ahreifel 105 1950 Kreuzberg (Ahr)
Osteifeltocht 105 2040 Walporzheim
Hohe Eifel en Ahreifel 111 1980 Kreuzberg (Ahr)
Westliches Ahreifel / Westelijke Ahreifel 117,5 2300 Eiserfey