Collines de l’Artois

De Collines de l’Artois is een heuvelland in het departement Pas-de-Calais, in het uiterste noord-westen van Frankrijk. Het is een overwegend agrarisch gebied doorsneden met groene valleien en bossen. Artois is de naam van de vroegere provincie Artois die bestond vóór de staatshervormingen in 1789.

Reliëfkaart van de Artois (bron: http://www.nord.gouv.fr/)

Het westelijke deel heet de Boulonnais, een streek met bocagelandschap en uitgestrekte bossen die grenst aan het rotsachtige (kliffen) deel van de Opaalkust.  Het noorden grenst aan de Vlaamse laagvlakte op 10 meter boven zeeniveau (met ondermeer het moerasgebied Audomarois). De heuvels komen hier tot zo’n 100 meter hoogte. Ten noordoosten, oosten en zuidoosten ligt het hoger gelegen Artois (Artesië), dat tot een hoogte van 211 meter gaat.

In het gebied ontspringt de rivier de Leie (in het Frans Lys geheten), en daarnaast stromen ondermeer de riviertjes Aa, Canche, Course, Slack, Liane en Ternoise door de regio. De rivieren hebben in de loop der tijd het landschap doorsneden, waardoor je vooral langs genoemde rivieren de hellingen met het grootste hoogteverschil vind in dit gebied. Tevens zijn de grootste hoogteverschillen te vinden van de overgang van de Boulonnais naar de Artois en komende vanuit het noorden vanuit de Vlaamse laagvlakte richting de Artois. De beklimmingen in dit gebied zijn vaak niet langer dan 2 km (soms tot 3 à 4 km) met hoogteverschillen van 40 tot 140 meter. Een overzicht van beklimmingen in dit gebied is te vinden op Côtes du Pas de Calais. Een gedetailleerde weersverwachting voor de regio wordt iedere avond rond 20 uur geactualiseerd op https://meteo-npdc.fr/.

Grenzend aan België en niet meer behorend tot de Artois, ligt de streek die Houtland wordt genoemd. Hier liggen enkele heuvels (Mont des Cats (164 m), Mont Cassel (176 m), Mont Noir (150 m)) die samen met de heuvels ten zuid-westen van Ieper in België tot het West-Vlaams Heuvelland behoren.