Artesisch Heuvelland en Opaalkust

Vandaag stond een iets meer dan 100 km lange tocht op de planning door de Collines d’Artois (Artesisch Heuvelland), Collines du Boulonnais, langs de Côte d’Opale (Opaalkust) en door de Marais d’Opale (Audomarois). Vier landschappen dus op een relatief klein gebied, en nee, het noordwesten van Frankrijk is lang niet overal vlak:

1 – de heuvels van de Artois, die tot net iets boven de 200 meter hoogte gaan. Het heuvellandschap oogt hier wel grootschaliger dan bijv. in Zuid-Limburg. Ook zijn kleine smalle weggetjes wat minder voorhanden dan in bijv. Zuid-Limburg.
2 – de heuvels van de Boulonnais, die tot zo’n 120 meter hoogte gaan en waar je een boccagelandschap hebt: akkers die zijn omzoomt door houtwallen en heggen.
3 – de Opaalkust, in dit geval de Terre des deux Caps, waarbij ik op de Cap Blanc Nez kwam, met prachtige uitzichten over de kuststreek. De klif (krijtrots) van de Cap Blanc Nez was niet te zien vanaf de weg en het eerste uitzichtpunt waar ik naar toe ben gelopen (het is verboden te fietsen vanaf de parking naar de kaap toe).
4 – het moerassengebied van de Audomarois, met vele kanaaltjes en meren en waar electriciteitsleidingen (net als in enkele veengebieden in Nederland) bovengronds lopen.

Het was een mooie rit, die ondanks het aantal hoogtemeters (ruim 1500 hm) niet zo zwaar voelde. Hoe dat komt weet ik niet, mogelijk dat de gedwongen pauzes tussen 12:30 en 13:10 vanwege een slepende regenbui me wat rust gaven. Of ik was gewoon goed in conditie. Afgezien van die regenbui bleef het droog en waren er vooral in de ochtend en later in de middag (toen zat ik dichter tegen het kustgebied aan) veel zonnige perioden. In het heuvelland van de Artois en Boulonnais was van de vrij krachtige wind weinig te merken, omdat de heuvels je beschutten voor de wind. Direct langs de kust wel, maar vanaf Sangatte zat de wind al weer gunstig. Dat maakte dat ik erg weinig last had van de vrij krachtige wind.
De wegen in dit gebied zijn vrij rustig tot rustig qua verkeer, maar helaas waren de D215, de D244 en de kustweg langs Cap Blanc Nez duidelijk drukker. Onderweg ben ik ook vele bewegwijzerde fietsroutes tegen gekomen.