Hohe Mark

Informatie over de regio

Het natuurpark Hohe Mark-Westmünsterland omvat sinds september 2019 gedeelten van het Münsterland, het noordelijke deel van het Ruhrgebied en een deel van de Niederrhein (in september 2019 is het natuurpark flink vergroot).

Het centrum van het gebied (ten noorden van de stad Marl) zijn de sterk beboste heuvelruggen Hohe Mark (naamgever van het natuurpark), Haard en Borkenberge (gezamenlijk ook wel Halterner Berge genoemd). De hoogste heuvel is de 157 m hoge Stimberg in de Haard, nabij de plaats Oer-Erkenschwick. Elders is het ook heuvelachtig, zoals rond de plaats Reken waar de heuvels de Rekener Berge genoemd worden (of Rekener Schweiz, met de Melchenberg als hoogste top (133 m)), en het gebied net ten oosten van Borken dat Die Berge (107 m) wordt genoemd (niet te verwarren met de Borkenberge). Ten zuiden van de rivier de Lippe (tussen Haltern am See en Hünxe) is de omgeving ook licht heuvelachtig (vooral net ten zuiden van Hünxe). Voor al deze heuvelgebieden geldt dat de hoogteverschillen nooit meer dan 60 meter (over verharde weg) bedragen. Tussen Dingden en Brünen, in het westelijk deel, ligt een heuvelrug die Dingder Höhen of Dingdener Höhen wordt genoemd (het zuidelijk deel wordt ook aangeduid als Brüner Höhen) met hoogteverschillen van maximaal 35 meter.

Bekijk mijn routes in deze regio

Hieronder worden alle routes ingeladen vanuit de route websites.

Test: bekijk en download gpx tracks direct vanuit de website
Hieronder zijn de routes op deze pagina te zien via de kaart van openstreetmap.org, en zijn de routes ook direct te downloaden. Dit is geimplementeerd met WordPress plugin “WP GPX Maps”.
 • Dingdener Höhen:
  Total distance: 86.29 km
  Max elevation: 60 m
  Min elevation: 19 m
  Download file: dingdener-hohen.gpx

 

 • Brüner Höhen en Hünxer Wald:
  Total distance: 92.75 km
  Max elevation: 72 m
  Min elevation: 23 m
  Download file: bruner-hohen-en-hunxer-wald.gpx

 

 • Rekener Berge en Die Baumberge:
  Total distance: 102.29 km
  Max elevation: 168 m
  Min elevation: 59 m
  Download file: rekener-berge-en-die-baumberge.gpx

 

 • Hohe Mark en Daruper Höhen:
  Total distance: 114.5 km
  Max elevation: 169 m
  Min elevation: 48 m
  Download file: hohe-mark-en-daruper-hohen.gpx