Mallorca

Informatie over de regio

Mallorca is een zeer populair vakantie-eiland, niet alleen bij strandgangers maar ook bij wielrenners, vooral onder Duitsers en Britten. Het is het grootste eiland van de Balearen, en je vindt er afwisselende landschappen: de Serra de Tramuntana (Catalaans) in het noordwesten, met als hoogste berg de Puig Major op 1436 meter hoogte, een vlakte in het middengedeelte met geïsoleerde heuvels zoals de Puig de Randa (534 meter), en in het oosten de Serres de Llevant (Gebergte des Oostens). Echter de top van de Puig Major is militair gebied, zodat over de openbare verharde weg het hoogst bereikbare punt op Mallorca op 880 meter hoogte ligt.

Reliëfkaart Mallorca (bron: wikipedia.de)

Het weer in februari en maart kan op Mallorca wisselend zijn (zeker in het gebergte), in deze maanden geeft de Costa Blanca je veel meer zekerheid op stabiel goed weer. Maar de gevarieerdheid van het landschap, de prachtige Serra de Tramuntana (die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat) en het feit dat heel het eiland zeer goed is ingericht op fietsers, maakt het een populaire bestemming onder wielertoeristen. Voorbeelden van het goed ingericht zijn op fietsers zijn:

  • de vele fietsverhuurders op het eiland,
  • fietsenstallingen bij horeca,
  • en sommige binnenwegen die zijn ingericht als “fietswegen” waar automobilisten via ettelijke verkeersborden worden gewaarschuwd voor fietsers en de toegestane maximumsnelheid is gereduceerd tot 70 en soms tot 40 km/u.
Bekijk mijn routes in deze regio

Hieronder heb ik een aantal racefiets routes staan met als basis enkele routes die door Erik Ruesink van Reizende renner Mallorca zijn gemaakt, die ik deels heb aangepast. De routes hebben als startpunt het noordelijk gelegen Platja de Muro (met uitzondering van één route).