Elfringhauser Schweiz en Niederbergisches Land

Het blijft verrassend dat tussen het stedelijk gebied van Essen en Wuppertal en Ratingen, zo’n mooi heuvelachtig en landelijk gebied ligt in het Ruhrgebied.

Ik startte vanuit Hösel, slechts 1 uur en 10 tot 15 minuten rijden vanuit Someren, vanaf een wanderparkplatz in het Angerbachdal. Dit hoort bij het Niederbergisches Land. Ik was benieuwd of ik vanuit hier zonder al te veel stedelijk gebied en doorgaande wegen met fietspad, kon fietsen naar de Elfringhauser Schweiz (ook wel Hattinger Hügelland genoemd, het heuvelachtige gebied tussen Neviges en Hattingen).

En ja, dat blijkt dus heel goed mogelijk. Tussen Heiligenhausen en Essen-Werden moest ik zo’n 3 km fietspad langs doorgaande weg volgen, en verder kwam ik heel kort in stedelijk gebied van Essen-Kupferdreh, Hattingen en Neviges (maar ook echt hooguit 2 kilometer in deze stedelijke gebieden, zonder moeilijke passages). Ik maakte wel een ommetje in Hattingen om de schitterende binnenstad te bezoeken met haar vele vakwerkhuizen.

Als je echter in dit gebied gaat fietsen, weet ik van twee eerdere tochten, dan wordt het altijd zwaar want het reliëf is sterk. Voor het oostelijk deel van deze route (Elfringhauser Schweiz) geldt dat bijna alle beklimmingen gaan tot 15% of soms naar 20%. Afdalingen zijn net zo steil en gaan over vaak smalle kronkelende en onoverzichtelijke weggetjes: hoge snelheden zijn daardoor niet mogelijk. Het is echter wel een prachtig gebied, zeer landelijk, veel loofbossen, en een Höhenweg die over de toppen voert van de heuvels tussen het Deilbachdal en Felderbachdal.

Ook het Angerbachdal (behorend tot het Niederbergisches Land) is mooi, maar hoogteverschillen zijn hier kleiner dan en de beklimmingen zijn hier niet zo steil als in de Elfringhauser Schweiz.