Rondje Bergisches Land

Op net iets meer dan een uur rijden (1 uur en 5 minuten) van Someren ligt Duisburg-Bissingheim, een mooi vertrekpunt bij recreatieplas Entenfang See voor een ronde door het nabijgelegen Bergisches Land tussen de stedendriehoek Duisburg – Mettmann – Essen. Het Bergisches Land betekent sterk reliëf en dus vaak steile beklimmingen (tot 22% vandaag), smalle straatjes en af en toe minder goed wegdek. Dat laatste gold vooral voor de fietsstraat vanuit Selbeck naar de golfbaan over een afstand van één kilometer en de beklimming vanuit het Angerbachdal via de Zehnthofweg. Maar het is wel een prachtige omgeving, vooral rond het idyllische dal van de Angerbach en rond het dal van de Ruhr. Ook het gebied vanaf de Entenfang See naar het oosten is verrassend: prachtig bosgebied en licht golvend, je waant je echt niet in de nabijheid van een grote stad als Duisburg of Mülheim a/d Ruhr. De parkeerplaats aan de noordkant van de Entenfang See was niet zo handig omdat nabij de camping de weg is afgesloten met een hek en je via het er langs liggende onverharde pad dit hek moet omzeilen. Soms moest ik, vanwege de nabijheid van grootstedelijk gebied, een paar kilometer fietspad langs doorgaande weg voor lief nemen. Helaas is de Flurweg nabij Heiligenhaus niet via verharde weg bereikbaar, ik moest eerst over industrieterrein sterk dalen om vervolgens 200 meter lang over een gravelweg te fietsen voordat ik weer op geasfalteerde wegen uit kwam. In de afdaling van de Gellenberg (nabij Essen-Werden) lette ik niet goed op en miste ik de afslag naar de Pastoratsberg, dus dat betekende omdraaien in volle afdaling en daardoor wat extra klimmen. Helaas ging de afdaling van de Pastoratsberg over een weg met veel verkeersdrempels en ook nog een klein stukje abrupt zeer steil omhoog. In een definitieve route voor een andere keer is het daarom beter om de Pastoratsberg links te laten liggen (tenzij je de route in omgekeerde richting doet).