Twente en Duitse grensregio

Twente is een landstreek in het oostelijk deel van de provincie Overijssel. In het westen en noorden grenst het aan de eveneens Overijsselse streek Salland (waarbij het riviertje de Regge bij Nijverdal de grens vormt), in het zuiden aan de Achterhoek (provincie Gelderland).

Twente heeft een kleinschalig coulisselandschap met natuurgebieden (zoals het Lutterzand), essen (hoog gelegen akkers), houtwallen en groene landgoederen (zoals Singraven, Weldam, Twickel) die door rijke Twentse (textiel) industriëlen zijn gesticht. De rivier de Dinkel die in het oostelijk deel stroomt, heeft in een groot gebied haar oorspronkelijke meanderende karakter behouden. Daarnaast liggen in voormalige (veen) ontginningsgebieden (aan beide zijden van de grens) kaarsrechte wegen.

Het gebied wordt van noord naar zuid door een heuvelrug doorsneden, waarvan de Tankenberg bij Oldenzaal het hoogste punt is. Daarnaast liggen rond Ootmarsum en Denekamp (noord-oosten van Twente), en bij Nijverdal (Holterberg) en Markelo (beiden liggend in westelijk Twente), heuvelachtige landschappen met bossen. Het heuvelachtige gebied rond Ootmarsum (met ondermeer de Kuiperberg) zet zich voort in Duitsland en het Duitse deel heet de Uelsener Berge. Ten oosten van Oldenzaal, bevinden zich net over de grens in Duitsland twee heuvelruggen bij de Duitse plaatsen Gildehaus en Bad Bentheim. De meeste beklimmingen in dit gebied zijn niet steil (hooguit 6% als maximum stijgingspercentage), met uitzondering van de klimmetjes rond Gildehaus en Bad Bentheim (die zijn steiler).

Pittoreske stadjes zijn Ootmarsum, Borne en Delden. Rond het plaatsje Diepenheim liggen meerdere kastelen. Net over de grens is Bad Bentheim een publiekstrekker (gelegen op een heuvelrug, met ondermeer een burcht en zwavelhoudende bronnen).

Reliëfkaart oostelijk Twente en Duitse grensregio (bron: https://nl-be.topographic-map.com)

Twente en Duitse grensregio (nog niet online beschikbaar):