Corsica wordt ook wel île de beauté genoemd, of Frankrijk in het klein: de oude Grieken vonden het al het mooiste eiland in de Middellandse Zee en je vindt er een grote variatie aan landschappen. Corsica heeft een lengte van 183 km en is op zijn breedst net geen 90 km.

Het heeft een uiterst grillige kustlijn en op minder dan 30 km van de zee ligt een bergmassief met 70 bergtoppen van boven de 2000 meter hoogte, met als hoogste top Monte Cinto (2706 meter). De hoogste befietsbare berg (met racefiets) is Col de Vergio op 1478 meter hoogte. De rivieren die vanuit het bergmassief naar zee stromen, hebben steile dalen en diepe kloven uitgeslepen. Bij de uitmonding van rivieren in zee, liggen vaak prachtige stranden in allerlei variaties (grof zand, fijn zand, kiezelstrand). Vanwege de talrijke en diepe kloven, liggen dorpjes vaak geïsoleerd, soms als rotsvestingen bovenop een bergkam.
Langs de kustlijn van Corsica zijn nog vele wachttorens te vinden uit de Genuese tijd. In het noorden van het eiland ligt Cap Corse, een schiereiland dat nauwelijks 15 km breed is met een heuvelrug in het midden die tot een hoogte van 1300 meter reikt. De oostkant van dit schiereiland is lieflijk, in het noorden oogt het landschap wilder en in het westen is het landschap grillig vol kloven en steile berghellingen.
In het zuiden van Corsica ligt stadje Bonifacio, op witte krijtrotsen. Andere toeristische trekpleisters op Corsica zijn het natuurreservaat Scandola, de Calanches de Piana (rode rotsen langs de westkust net ten noorden van Piana), de Genuese torens en bruggetjes, bergen als Col de Bavella en Monte Cinto, het oudheidkundig park Filitosa, de stranden van Palombaggia en de îles Lavezzi, gorges (kloven) als Scala di Santa Regina en Défilé de l’Inzecca, en stadjes met burchten en citadellen als Ajaccio, Calvi en Corte.
De wegen op Corsica zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar er zijn enkele wegen die slechter wegdek hebben (afgesleten toplaag van het asfalt, met wat kuilen). Daarnaast moet je erop beducht zijn dat vee vrij rond loopt (er is geen prikkeldraad als perceelafscheiding). Vooral in het binnenland van Corsica kun je zomaar vrijlopende varkentjes, koeien, geiten en paarden tegenkomen.
Door de ligging van Corsica midden in zee, wordt het eiland blootgesteld aan allerlei winden met namen als maestrale, libeccio, sirocco en grecale. Daarnaast komen er ook thermische winden voor: in de voormiddag de mezzogiorno die naar zee waait, en ’s nachts de landwind terrane die tegen de ochtend weer gaat liggen.
In de lente van 2025 (eind mei) heb ik met TWC ’t Ventieleke een 6-daagse rondrit gemaakt door het noordelijk deel van Corsica, verdeeld in de volgende fietsetappes:
- Dag 1: Bastia – Saint-Florent: Cap Corse. Afstand: 89 km, 1270 hm. Startend vanuit Bastia, gaat de route rond Cap Corse (het noordelijke schiereiland), eerst de oostelijke kant en daarna wordt de heuvelrug overgestoken naar de ruige westkust van het schiereiland.
- Dag 2: Saint-Florent – Calvi, 117 km, 1860 hm. De route gaat eerst langs de rand van Désert des Agriates, een desolate vlakte met laag struikgewas. Vervolgens gaat de route naar de noordrand van het centrale bergland (naar zo’n 650 meter hoogte) over zeer rustige wegen, met ondermeer Col de San Colombano. De route passeert schattige bergdorpjes zoals Speloncato en Belgodère.
- Dag 3: Calvi – Cargèse, 106 km en 1750 hm (of 117 km en 2200 hm zonder afkorting). De route gaat langs de zeer ruige westkust en je doorkruist de prachtige (rode) rotsformaties van de Calanches de Piana.
- Dag 4: Cargèse – Corte, 104 km en 2570 hm. De route gaat vanuit Cargèse het binnenland in door het centrale bergmassief op het eiland. Via Col de Sevi gaat de route over Col de Vergio op 1478 meter hoogte. Daarna volgt een 30 km lange afdaling die heel geleidelijke dalingspercentages kent. In de afdaling gaat de route door de Scala di Santa Regina, een kloof. Eindbestemming is het stadje Corte met een mooi centrum en een citadel die op een rots prijkt.
- Dag 5: Corte – Corte, 100 km en 2065 hm. De route gaat door het bergmassief ten zuiden van Corte, en neemt de colweg naar één van de hogere cols op Corsica: Col de Sorba (top op 1311 meter hoogte). De afdaling gaat door een kloof (Défilé de l’Inzecca).
- Dag 6: Corte – Bastia, 116 km en 2100 hm (variant A) of 121 km en 2330 hm (variant B). De route gaat door de Castagniccia, een gedeelte van Corsica met vele (tamme) kastanjebossen. Dit gedeelte van Corsica kent ontzettend veel smalle weggetjes (vroeger was dit de rijkste regio op Corsica), ontelbare haarspeldbochten, en vele (zeer kleine) dorpjes (meer dan elders op Corisca). De route klimt in het midden van de route, weg uit de vallei van Le Golo via de Col de Bigorno. Variant A gaat via de Défilé de Lancone, Variant B gaat over Col de Teghime naar Bastia. Om de veerboot naar Toulon te halen, besloten we de route te stoppen in het rivierdal van Le Golo (bij plaatsje Ponto- Novo).

Overzichtskaartje etappes Corsica
Hieronder worden de routes per etappe ingeladen vanuit de route websites.
- Dag 1: Bastia – Saint Florent: Cap Corse:
- Dag 2: Saint-Florent – Calvi: door de Balagne:
- Dag 3: Calvi – Cargèse: Les Calanches de Piana en de ruige westkust:
- Dag 4: Cargèse – Corte: door het centraal bergmassief over Col de Vergio:
- Dag 5: Corte – Corte via Col de Sorba:
- Dag 6 Variant A: Corte – Bastia: Door de Castagniccia (Kastanjeland):
- Dag 6 Variant B: Corte – Bastia: Door de Castagniccia (Kastanjeland):